سفارش تبلیغ
صبا ویژن
حق نصیحت خواه‏
نویسنده : Hamid Reza Noosh
تاریخ : چهارشنبه 93/8/7


اشاره  :

و اما حق کسى که از تو پند و نصیحت مى‏خواهد آن است که به اندازه‏اى که مى‏بینى استحقاق و ظرفیت پذیرش دارد، او را خیرخواهانه اندرز دهى و از راهى وارد سخن شوى که به گوشش خوش آید و به اندازه کشش عقل و فهمش، برایش سخن بگویى، زیرا هر عقلى را نوعى سخن لازم است که آن را مى‏فهمد و مى‏پذیرد و باید روش تو مبتنى بر مهربانى و رحمت و دلسوزى باشد.

ولاقوه الا بالله.

نصیحت به معنى پند، اندرز، خیرخواهى و خیراندیشى به دور از هرگونه فریب و ایهام است. از برخى احادیث و روایات بر مى‏آید که وظیفه یک مسلمان آن است که در تمام کارهایش نسبت به جامعه چه اسلامى و چه غیر اسلامى و حتى نسبت به کسانى که با آن‏ها اختلاف دارد خیرخواهى و خیراندیشى داشته باشد، زیرا هدف آن است که این گونه ارزش‏هاى اخلاقى در جامعه حکمفرما شود.

ارزش‏هاى اخلاقى فى نفسه امرى پسندیده و مطلوب انسان‏ها است و ترویج و توسعه و نهادینه کردن آن‏ها و تعامل با مردم صرف نظر از عقاید و ادیان آن‏ها و یا اختلافاتى که با آن‏ها وجود دارد، هدف و مرام رسالت‏هاى آسمانى است.

امام صادق(ع) فرمود: امانت کسى را که به تو اعتماد کرده و خواهان خیرخواهى و نصیحت از توست به او باز گردان، حتى اگر قاتل امام حسین(ع) باشد.

از برخى احادیث شریف چنین برمى آید که ارائه پند و اندرز و مشورت، حقى است که برعهده افراد قادر بر این کار گذاشته شده است. حتى در برخى احادیث علاوه بر این موضوع، تأکید شده که انسان باید هم و غمش این باشد که در انجام کارها، خیرخواهى و نصیحت دلسوزانه به جامعه را سرلوحه کار خویش سازد و از هرگونه فریب و حیله ورزى در این باره دورى کند.

در حدیثى مى‏خوانیم: «حق مومن بر مؤمن این است که در حضور و غیابش نسبت به او خیرخواهى دلسوزانه داشته باشد همان طور که براى خویش خیرخواهى دارد» ؛ از رسول خدا(ص) نیز روایت شده: «بالاترین جایگاه در نزد خدا در روز قیامت از آن کسى است که در روى زمین بیشترین خیرخواهى و نصیحت را نسبت به مردمان داشته باشد».

در خصوص پند و اندرز دادن به کسى که در موضوع یا کارى مشخص طالب نصیحت است، در احادیث تأکیدهاى بیشترى صورت گرفته و آمده است که اگر کسى توان ارائه نصیحت و اندرز به طالبان آن داشته باشد اما از این کار امتناع ورزد و یا در ارائه نصیحت دلسوزانه و خیرخواهانه تساهل و کوتاهى بنماید، دچار عقوبتى سخت خواهد شد.

رسول خدا فرمود: «کسى که برادر دینى‏اش با او مشورت کند اما او پند و اندرز دلسوزانه به او ندهد خدا عقلش را از او مى‏گیرد.»

نحوه تعامل با نصیحت‏خواه‏

طبیعى است که آموزه‏هاى امام سجاد(ع) در خصوص موضوع مورد بحث همسو و هماهنگ با نگرش اسلام درباره حق نصیحت باشد، اما نکته‏اى که امام روى آن تأکید مى‏کند، کیفیت ارائه نصیحت و اندرز است که در این کار باید سطح و ظرفیت نصیحت خواه و میزان عقل و فهم و درک او را در نظر گرفت و این وظیفه نصیحت کننده است که از علم و آگاهى و تجربه بیشترى برخوردار است. این همان شیوه‏اى است که ادیان آسمانى در مخاطب قرار دادن مردم به کار بسته‏اند و رفتارى است که انبیا در تبلیغ رسالت دینى خود در پیش گرفته‏اند. در این باره رسول خدا(ص) در حدیثى معروف به صراحت فرمود: «ما پیغمبران، با مردم به اندازه عقل‏هایشان، سخن مى‏گوئیم» این شیوه، شیوه‏اى حکیمانه و به مصداق هر چیزى را در جاى خود نهادن است. در این باره گفته شده: حکمت را از اهل آن باز ندارید که در حق آنان ظلم کرده‏اید و در اختیار افراد ناشایست هم قرار ندهید که به حکمت ستم نموده اید. از این رو امام زین العابدین(ع) مى‏فرماید: «هر عقلى را نوعى سخن لازم است که آن را مى‏فهمد و مى‏پذیرد».

نکته آخر این‏که سخن نصیحت کننده باید آمیخته با رافت و مهربانى و نرمى باشد زیرا با این روش، نصیحت‏ها و اندرزهاى او براى شنونده جذاب و خوشایند خواهد شد و همین شیوه به نوبه خود در احیاى این رفتار اجتماعى موثر خواهد بود؛ رفتارى که نقش مهم در اصلاح اندیشه‏ها، رفع شبهات و تردیدها و آگاهى بخشى به افراد ناآگاه ایفا مى‏کند.